LawDadi - Indian law and tax information
Income Tax Law • Provident Fund • TDS

Section 192A: TDS on Employees' Provident Fund Withdrawal

Understand when tax is deducted on an accumulated provident fund balance, the five-year service exemption, the Rs. 50,000 threshold, and the corresponding provisions of the Income-tax Act, 2025.

Updated: 27 October 2026   |   India income-tax law

What is Section 192A of the Income-tax Act, 1961?

Section 192A provided for tax deduction at source (TDS) when a taxable accumulated balance of a recognised provident fund is paid to an employee. It applied to trustees of the Employees' Provident Funds Scheme, 1952, or an authorised person making payment. The tax treatment depends on whether the withdrawal is excluded from total income under Rule 8 of Part A of the Fourth Schedule.

The provision concerns withholding at the time of payment. It does not mean that every provident fund withdrawal is taxable, nor does a TDS deduction necessarily equal the employee's final tax liability.

Section 192A: essential legal provisions

1961 Act: core rule

Where Rule 8 exemption is unavailable and the accumulated balance is includible in total income, the authorised payer deducts income-tax at 10% when making the payment. No deduction under this section is required where the payment or aggregate payments to the payee are less than Rs. 50,000.

Meaning of the main terms

Accumulated balance
The balance due to an employee from a recognised provident fund under the applicable fund regulations.
Recognised provident fund
A provident fund recognised for income-tax purposes under the statutory conditions, including the relevant schedule provisions.
Deduction at source
Tax withheld by the payer and deposited with the government, subject to credit against the recipient's final tax liability.

Important correction to older texts: the former second proviso requiring deduction at the maximum marginal rate when PAN was not furnished was omitted by the Finance Act, 2023, with effect from 1 April 2023. Applicable PAN-related withholding provisions must be examined separately; that omitted proviso should not be presented as current law.

The original Section 192A was inserted by the Finance Act, 2015, with effect from 1 June 2015. The threshold was raised from Rs. 30,000 to Rs. 50,000 by the Finance Act, 2016, with effect from 1 June 2016.

When is an EPF withdrawal exempt from tax?

Under Rule 8 of Part A of the Fourth Schedule to the 1961 Act, the accumulated balance of a recognised provident fund was generally excluded from total income in the following circumstances:

  • The employee completed five years or more of continuous service.
  • Employment ended before five years due to ill-health, contraction or discontinuance of the employer's business, or another cause beyond the employee's control.
  • The qualifying balance was transferred to a recognised provident fund maintained by a new employer.
  • Qualifying transfer to a notified pension scheme satisfied the applicable statutory conditions.

For the five-year test, qualifying service with a previous employer can count when the accumulated balance was transferred in accordance with the rules. Separate rules may apply to interest on employee contributions above prescribed limits; do not assume that every amount credited to a provident fund is exempt solely because of five years of service.

Where an exemption applies, TDS under Section 192A is not attracted merely because the employee receives a large withdrawal. Conversely, a withdrawal below Rs. 50,000 may avoid TDS but still require consideration in the employee's income-tax return if it is taxable.

Income-tax Act, 2025: corresponding provision from 1 April 2026

For the framework under the Income-tax Act, 2025, the corresponding salary and provident fund withholding provisions are consolidated in Section 392. In particular, Section 392(7) addresses TDS on taxable accumulated balances paid by the trustees of the Employees' Provident Funds Scheme, 1952, or an authorised person.

Section 392(7) specifies a 10% TDS rate where the aggregate payment is Rs. 50,000 or more and the accumulated balance is included in total income because the exemption under paragraph 8 of Part A of Schedule XI does not apply. Section 392(6) and paragraphs 9 and 10 of Part A of Schedule XI deal with related provident fund tax computation and withholding rules.

The 2025 Act's Section 191 is a distinct provision dealing with tax on accumulated balances of recognised provident funds; it should not be confused with Section 191 of the 1961 Act, which dealt with direct payment of tax.

For tax years and proceedings spanning the legislative change, the applicable charging, transition and savings provisions should be checked against the date and nature of the transaction.

Practical examples of provident fund TDS

SituationGeneral treatment
Employee leaves after six years of qualifying continuous service and withdraws a recognised PF balance.Generally excluded from total income under the service-period rule; Section 192A withholding is not triggered solely by the withdrawal.
Employee voluntarily leaves after three years and receives a taxable accumulated balance of Rs. 80,000.Where the statutory exemption is unavailable, the 10% withholding rule generally applies; indicative TDS is Rs. 8,000, subject to applicable law and circumstances.
Employee receives a taxable accumulated balance of Rs. 40,000.No TDS under the Rs. 50,000 threshold rule; this does not automatically make the withdrawal tax-free.
Employee transfers eligible accumulated balance to the new employer's recognised PF.Qualifying transfers can preserve exemption and continuous-service treatment under the relevant rules.

Examples are illustrative; actual taxable components, PAN treatment, exemptions and tax liability require case-specific verification.

Employee and employer compliance checklist

  1. Verify the employee's total qualifying service, including eligible transfers between employers.
  2. Identify whether the withdrawal is exempt under the relevant Fourth Schedule or Schedule XI provision.
  3. Check the aggregate payment against the Rs. 50,000 TDS threshold.
  4. Ensure PAN and other identity details are correctly recorded; apply the relevant general TDS rules where necessary.
  5. Check whether a valid declaration for non-deduction is available under the applicable law and conditions; the 2025 Act addresses declarations in Section 393.
  6. Reconcile the TDS certificate, Form 26AS / Annual Information Statement and income-tax return; claim eligible credit and any refund through the official e-filing portal.

Official legal and filing references

Frequently asked questions

Is PF withdrawal always subject to 10% TDS?

No. The withdrawal must be taxable under the relevant provident fund rules and meet the statutory payment threshold before this withholding rule applies.

Is the Rs. 50,000 limit an income-tax exemption?

No. It is a withholding threshold. A taxable withdrawal can remain taxable even where TDS is not deducted.

Does five years of service include a previous employer?

It can, where the provident fund balance was transferred and the applicable conditions for aggregating service are met.

Which provision applies under the Income-tax Act, 2025?

Section 392(7) contains the corresponding 10% TDS rule for taxable accumulated EPF balances. Related tax and exemption rules appear in Schedule XI.

What if TDS was deducted but the final tax liability is lower?

The employee may claim the eligible TDS credit when filing the income-tax return and seek a refund if the statutory conditions are satisfied.

This article provides general legal information, not individual tax advice. Read the statute, applicable rules and official notifications for the relevant tax year.