Order XXI Rule 76 CPC: Sale of Negotiable Instruments and Shares
Order XXI Rule 76 of the Code of Civil Procedure, 1908 (CPC) allows an executing court to authorise the sale of a negotiable instrument or a share in a corporation through a broker instead of requiring a public auction. The rule provides a flexible method of realising the value of certain movable assets during execution of a decree.
Text of Order XXI Rule 76 CPC
Where the property to be sold is a negotiable instrument or a share in a corporation, the Court may, instead of directing the sale to be made by public auction, authorize the sale of such instrument or share through a broker.
This provision is part of Order XXI, which governs execution of decrees and orders under the CPC. The spelling "authorize" follows the statutory wording; the original page used "authorized", which is grammatically incorrect in this sentence.
Meaning and scope of Rule 76
The rule applies when the property proposed to be sold in execution is either a negotiable instrument or a share in a corporation. It gives the court discretion to use a broker rather than the ordinary public-auction process.
What is a negotiable instrument?
Under Section 13 of the Negotiable Instruments Act, 1881, a negotiable instrument means a promissory note, bill of exchange or cheque payable either to order or to bearer, subject to the statutory provisions. The definition and any applicable transfer restrictions must be considered when dealing with a particular instrument.
What are shares in a corporation?
Shares represent an ownership interest in a company or other relevant corporate body. For companies governed by the Companies Act, 2013, Section 2(84) defines a share as a share in the share capital of a company and includes stock. Actual transfer or disposal must also comply with applicable company law, securities regulations and depository requirements.
How a broker sale under Order XXI Rule 76 works
- Property identified: The instrument or shares must be property lawfully available for sale in execution, subject to applicable attachment and ownership rules.
- Court considers the method: The executing court decides whether a broker-assisted sale is appropriate instead of a public auction.
- Authorisation: The court may authorise a broker and specify suitable conditions, including how the sale is to be carried out and accounted for.
- Sale and accounting: The authorised transaction is completed in accordance with the court's directions and applicable law; the proceeds are reported and dealt with in the execution proceedings.
Important: Rule 76 does not automatically require a broker sale. The wording "may" makes it discretionary, and the rule does not itself dispense with legal restrictions on the transfer of the instrument or shares.
Frequently asked questions
Does Rule 76 make a public auction mandatory?
No. The court may authorise sale through a broker instead of ordering a public auction for the specified kinds of property.
Can a decree-holder directly appoint a broker?
Rule 76 contemplates authorisation by the court. A private appointment by a party is not a substitute for the executing court's direction under this rule.
Does Rule 76 cover all movable property?
No. Its express scope is negotiable instruments and shares in corporations. Other movable property is governed by the relevant execution provisions.
This article explains the central CPC provision for general information. Case-specific outcomes may depend on judicial orders, amendments and the nature of the asset.
